Η κόντρα των δύο πλευρών λαμβάνει νέες διαστάσεις, μετά τις σοβαρότατες καταγγελίες εκατέρωθεν
Ως γνώστης του παρασκηνίου πίσω την εκδήλωση αποχώρησης της Eldorado Gold από την Ελλάδα παρουσιάζεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος δήλωσε ότι η τακτική που ακολουθεί μπορεί να συνδέεται με κίνητρα και «παιχνίδια» που αφορούν την αξία της μετοχής της, με την κόντρα να λαμβάνει πλέον άλλες διαστάσεις μετά τις σοβαρότατες καταγγελίες.
Μιλώντας στο «Κόκκινο» ο υπουργός επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η εταιρεία είχε μάθει να λειτουργεί «ετσιθελικά», εξ αιτίας της στάσης που τηρούσαν απέναντί της οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Τόνισε ακόμη ότι είναι πολύ πιθανόν η τακτική της Eldorado Gold να συνδέεται με κίνητρα και «παιχνίδια» που αφορούν την αξία της μετοχής της.
Ο κ. Σκουρλέτης ρωτήθηκε κατά πόσο η κυβέρνηση θα μπορούσε να αξιοποιήσει το γεγονός ότι στον Έβρο, τη Ροδόπη και σε άλλες περιοχές τις Βόρειας Ελλάδας δεκάδες δήμαρχοι αλλά και πολιτικοί παράγοντες (μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός της ΝΔ Ευρυπίδης Στυλιανίδης) έχουν αντιταχθεί σε σχέδια ανάλογων εξορύξεων, επισημαίνοντας πως δεν νοείται ανάπτυξη με αντίτιμο τον αφανισμό άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων και προοπτικών.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε ότι, ναι μεν υφίσταται αυτή η «εσωτερική αντίφαση» της ΝΔ, αλλά -όπως τόνισε- η πραγματική αντίληψη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντανακλάται στη στάση του στο θέμα των Σκουριών. Όταν κάποια τέτοια ζητήματα μένουν «χαμηλά» στην επικαιρότητα, παρατήρησε ο κ. Σκουρλέτης, τότε παράγοντες της κεντροδεξιάς μπορεί να ευθυγραμμίζονται με τη θέληση των τοπικών κοινωνιών. Το ζήτημα της Eldorado όμως, πρόσθεσε, έχει αναχθεί σε εμβληματικό, σε πεδίο σύγκρουσης δυο αντίθετων αντιλήψεων για την ανάπτυξη.
«Αυτή ήταν πάντοτε η αντίληψη της Δεξιάς», είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως αρχηγού της ΝΔ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρατήρησε πως αυτή συνδυάζει τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό, όχι μόνο με τη στήριξη σε δυνάμεις της ακροδεξιάς (ως γνωστόν, τον κ. Μητσοτάκη στήριξε επισήμως ο Αδωνις Γεωργιάδης και εμμέσως ο Μάκης Βορίδης), αλλά και με τον λαϊκισμό. Ως παράδειγμα καθαρού λαϊκισμού στον πολιτικό λόγο του νέου αρχηγού της ΝΔ, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε τις αποστροφές του κ. Μητσοτάκη για τον ΣΥΡΙΖΑ .
Στην περί ασφαλιστικού συζήτηση, ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κλήθηκε να σχολιάσει μια άποψη που ακούγεται εσχάτως, ως κριτική προς την κυβέρνηση: Ότι, αφού οι Ευρωπαίοι παράγοντες θεωρούν δεδομένη τη συνέχιση της παρουσίας του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η Αθήνα δεν θα έπρεπε να «ερεθίσει» το Ταμείο με τις δηλώσεις εκπροσώπων της για τη νεοφιλελεύθερη «φύση» του, κλπ.
«Ε, δεν γίνεται να προσποιηθούμε ότι το απολαμβάνουμε κιόλας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης, επισημαίνοντας πως η επιβεβλημένη προσοχή στις δηλώσεις, σε «λεπτές» φάσεις των διαπραγματεύσεων, δεν μπορεί να συνεπάγεται και κυβερνητική αφωνία. Τόνισε ακόμη ότι αποτελεί «πληγή» για την Ευρώπη η έλευση του ΔΝΤ και η ανάμειξή του σε ευρωπαϊκές υποθέσεις.
Ερωτηθείς για τις «αποκαλύψεις» του Γιάννη Στουρνάρα (στον «Σκάι»), περί επικείμενης «κατάληψης» του Νομισματοκοπείου, αλλά και για τις συνακόλουθες δηλώσεις στελεχών κομμάτων (Ένωση Κεντρών, Ποτάμι) που αξίωσαν μέχρι και ποινική δίωξη σε βάρος πρώην υπουργών, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι πρόκειται για σενάρια που δεν μπορεί να πάρει κανείς στα σοβαρά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου