Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Κολαστήριο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μεταμορφώνεται σε θέρετρο πέντε αστέρων


Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος άφησε πολλά... κατάλοιπα στην Ευρώπη και όχι μόνο. Οι ναζί είχαν «αξιοποιήσει» κάστρα, ερημικές περιοχές, φρούρια και πολλά ακόμα, προκειμένου να κατασκευάσουν τα κολαστήρια τους.

Τοποθεσίες που ακόμη και σήμερα προκαλούν φρίκη, εξακολουθούν να θυμίζουν ένα παρελθόν, το οποίο δεν πρέπει κανείς να αγνοεί, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να ξαναζήσει. Ένα από τα κολαστήρια που είχε στήσει το απάνθρωπο ναζιστικό καθεστώς, βρισκόταν στην Αδριατική θάλασσα, στην επικράτεια του σημερινού Μαυροβουνίου. Η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να μεταμορφώσει το άλλοτε φρούριο-στρατόπεδο συγκέντρωσης του νησιού Μάμουλα, σε ένα σύγχρονο τουριστικό θέρετρο πέντε αστέρων, με σπα, πισίνα και μπαρ, προσφέροντας όλες τις υπηρεσίες που απαιτεί η εποχή.

Το φρούριο στη σημερινή του μορφή



Την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το φρούριο Λασταβίτσα βρισκόταν υπό την εποπτεία του τότε φασίστα ηγέτη της Ιταλίας, Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος συνεργάστηκε με τις δυνάμεις του Αδόλφου Χίτλερ. Το άλλοτε κολαστήριο θα μετατραπεί σε χώρο διασκέδασης και ψυχαγωγίας, με εστιατόρια, οργανωμένη παραλία, μπιτς κλαμπ, μαρίνα για γιοτ και ειδικούς χώρους για πάρτι.

Το κυκλικό νησί βρίσκεται στα σύνορα της επικράτειας του Μαυροβουνίου και της Κροατίας, στον κόλπο του Κοτόρ. Κατασκευάστηκε το 1853 από την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία. Σήμερα βρίσκεται εγκαταλελειμμένο, χρησιμεύοντας μόνο για να θυμίζει το μαρτυρικό θάνατο δύο και πλέον χιλιάδων ανθρώπων από το ναζιστο-φασιστικό καθεστώς.

Μία πανοραμική άποψη του κυκλικού νησιού



Η ακριβής περιοχή που βρίσκεται στο χάρτη


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου