Στην κατάργηση των αντικειμενικών αξιών εντός του 2016 σκοπεύει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, καθιερώνοντας ένα νέο σύστημα προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων το οποίο θα βασίζεται στις πραγματικές εμπορικές τιμές τους.
Με βάση το νέο αυτό σύστημα θα υπολογίζονται όχι μόνο οι φόροι στις μεταβιβάσεις, τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές και τις δωρεές ακινήτων αλλά και ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει εντός του επομένου έτους τον ΕΝΦΙΑ.
Μέχρι να εφαρμοστεί το νέο αυτό σύστημα θα μεσολαβήσει για ένα χρονικό διάστημα μερικών μηνών η εφαρμογή νέων αντικειμενικών αξιών, μειωμένων στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ώστε το Δημόσιο να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Πάμε για άλλα
Όπως ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώθηκε από το Οικονομικό Επιμελετήριο, «μέσα στο 2016 βάζουμε τέλος στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών, το οποίο έκλεισε τον κύκλο του, και πάμε σε μια άλλη διαδικασία συστήματος εμπορικών αξιών».
Σύμφωνα, εξάλλου, με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, μέσα στους πρώτους μήνες του 2016 θα τεθούν σε ισχύ νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων μειωμένες στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Οι αξίες αυτές θα ισχύσουν για χρονικό διάστημα μερικών μηνών, μέχρις ότου καταστεί δυνατή η εφαρμογή του νέου συστήματος προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων, με βάση τις πραγματικές τιμές τους.
Οι εξελίξεις αυτές θα έχουν ως συνέπεια οι αξίες επί των οποίων θα επιβάλλονται οι φόροι στην απόκτηση και την κατοχή ακινήτων να είναι, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, πολύ πιο χαμηλές από τις ισχύουσες σήμερα, οι οποίες εξακολουθούν να προσδιορίζονται με βάση τις εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες του 2007.
Ίδιος λογαριασμός
Ωστόσο, το γεγονός ότι θα μειωθούν οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων στις περισσότερες περιοχές της χώρας - αρχικά μέσω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών και εν συνεχεία μέσω της αντικατάστασής τους από τις πραγματικές τιμές της αγοράς - δεν θα σημάνει και τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων όλων των ιδιοκτητών ακινήτων.
Κι αυτό διότι ο στόχος που έχει τεθεί με βάση το Μνημόνιο ΙΙΙ, να εισπράττονται κάθε χρόνο 2,65 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση της κατοχής ακίνητης περιουσίας, δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε με τον νέο φόρο που σχεδιάζει να επιβάλει η κυβέρνηση στη θέση του ΕΝΦΙΑ από το επόμενο έτος.
Μετατόπιση
Σύμφωνα, πάντως, με τα όσα ανέφερε χθες ο κ. Αλεξιάδης, αυτό που θα αλλάξει θα είναι η μεταφορά των φορολογικών επιβαρύνσεων από τους ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία χαμηλής και μεσαίας αξίας στους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας «μεγάλης και πολύ μεγάλης αξίας».
Στην ουσία, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας, που σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση το επόμενο έτος, θα έχει τελείως διαφορετική δομή από τον ΕΝΦΙΑ και οι συντελεστές με τους οποίους θα υπολογίζεται θα είναι σημαντικά αυξημένοι για τα ακίνητα πολύ μεγάλης εμπορικής αξίας.
Οι στόχοι θα είναι δύο: αφενός να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις από τη μείωση των φορολογητέων αξιών στα πολύ χαμηλά επίπεδα των πραγματικών εμπορικών τιμών των ακινήτων αφετέρου οι τελικές επιβαρύνσεις των ιδιοκτητών ακινήτων μεγάλης αξίας να είναι σημαντικά αυξημένες, ώστε να δημιουργηθούν τα περιθώρια για ελαφρύνσεις στη φορολογία των ακινήτων χαμηλής και μεσαίας αξίας.
Παρόμοια λογική θα διέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, και τις αλλαγές στις κλίμακες και τους συντελεστές των φόρων στις κληρονομιές, τις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων, οι οποίες θα αποφασιστούν αναπόφευκτα από το υπουργείο Οικονομικών για να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα από τις μεγάλες μειώσεις στις φορολογητέες αξίες.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου