Στο περιοδικό της Νέας Υόρκης «Ellopia Press NY» δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ για τον Όλυμπο και το ΚΕΟΑΧ, με την υπογραφή της Αθηνάς Κρικέλη και αναφέρει:
«Ο Όλυμπος αποτελεί άπιαστο όνειρο για εκατομμύρια κόσμου στον πλανήτη. Λίγοι καταφέρνουν να το κάνουν πραγματικότητα, και η μεγαλύτερη πλειοψηφία τους είναι Έλληνες. Ιδιαίτερα δύσκολος γίνεται τους χειμερινούς μήνες που όπως σε όλες τις χιονοσκεπείς περιοχές μεγάλων υψομέτρων, η πρόσβαση πρέπει να γίνεται με σεβασμό και γνώση.
Τους γνωρίσαμε κατά την διάρκεια των γυρισμάτων του πρώτου ντοκυμαντέρ για τον Ολυμπο “Εlassona Secret path to Mt. Olympus’ και η συμβολή και υποστήριξή τους ήταν καθοριστική. Πριν αποφασίσει κάποιος την ανάβαση και την χρήση του χιονοδρομικού κέντρου του ΚΕΟΑΧ θα πρέπει να γνωρίζει κάποια πράγματα τόσο για το διαδικαστικό όσο – κυρίως – για τα θέματα ασφάλειας. Mια γρήγορα διαδικτιακή επίσκεψη στο ΓΕΣ και είμαστε πανέτοιμοι – θεωρητικά – για το ταξίδι:
«Οι καταδρομείς είμαστε σίγουροι, ότι οι μελλοντικοί φιλοξενούμενοί μας είναι λάτρεις της ομορφιάς του βουνού με ανεπτυγμένο το σεβασμό προς το φυσικό τοπίο, το οποίο και φροντίζει, ώστε να διατηρείται καθαρό.
Στο Χιονοδρομικό Κέντρο του ΚΕΟΑΧ διοργανώνονται αγώνες χιονοδρομίας και ορειβατικού σκι απο την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης με την υποστήριξη πάντα του προσωπικού και των ειδικών οχημάτων του Κέντρου».
Τι πρέπει να γνωρίζει ο επισκέπτης.
Πρέπει να είναι υγιής προς αποφυγή αναπνευστικών προβλημάτων και η επίσκεψη να γίνεται στα πλαίσια ομάδος (το λιγότερο δύο ατόμων) από τα οποία το ένα να είναι έμπειρο σε γνώσεις διαβίωσης και συμπεριφοράς στης χιονοσκεπείς περιοχές. Ο κατάλληλος εξοπλισμός είναι σημαντικότατος παράγοντας και σ αυτόν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται: Ιματισμός τριών στρωμάτων (μονωτικό, αντιανεμικό και αδιάβροχο), υποδήματα ορειβατικού τύπου, γάντια, γυαλιά ηλίου, κάλυμμα κεφαλής)
Το ΚΕΟΑΧ βρίσκεται στην περιοχή Βρυσοπούλες του Ολύμπου και συγκεκριμένα στη θέση Νίκη σε υψόμετρο 1.820 μ. Οι εγκαταστάσεις του , (συνολικής εκτάσεως 100 στρεμμάτων) ανήκουν στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ). Η έκταση αγοράσθηκε από τον Οργανισμό Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΟΔΔΕΠ). Η όλη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Εθνικός Δρυμός.
To KEOAX, είναι δυνατό να δεχθεί επισκέπτες ανάλογα με τις δραστηριότητες και υποχρεώσεις που θα έχει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις που χρειάζονται για να επισκεφθεί κανείς το ΚΕΟΑΧ είναι οι εξής:
1. Επικοινωνία με την Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Για την παροχή εγκρίσεως από τη ΔΕΔ, είναι απαραίτητη η έγκαιρη υποβολή στη Δνση τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα, των παρακάτω στοιχείων:
α. Ονομασία Συλλόγου (εγκεκριμένου από το τοπικό Πρωτοδικείο, για αντίστοιχη αθλητική δραστηριότητα)
β. Αρχηγός ομάδας
γ. Ονοματεπώνυμα μελών με στοιχεία ταυτότητας.
2.Με την άφιξη στο Κέντρο πρέπει να προσκομίζονται Υπεύθυνες Δηλώσεις από όλους για μη έγερση απαιτήσεων σε βάρος της Στρατιωτικής Υπηρεσίας σε περίπτωση ατυχήματος.
Η πρόσβαση – επίσκεψη στην Λέσχη Αξκών του Κέντρου, καθίσταται δυνατή:
α.Από τον μήνα Απρίλιο έως και τον μήνα Δεκέμβριο εκάστου έτους κάθε Σάββατο και Κυριακή.
β.Για τους μήνες Ιανουάριο έως και τον μήνα Μάρτιο, επιτρέπεται η πρόσβαση στην Λέσχη Αξκών αποκλειστικά τις Κυριακές, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων και περιπτώσεων, που το Κέντρο λόγω πληθώρας επισκεπτών, δεν θα δύναται να εξυπηρετήσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, καθόσον η χωρητικότητα και οι δυνατότητες εξυπηρέτησης σε παροχή αναλώσιμων, φαγητών και ποτών, περιορίζονται λόγω του διαθέσιμου χώρου της Λέσχης Αξκών του ΚΕΟΑΧ.
Υποχρεώσεις φιλοξενούμενων
Α.Προς το ΚΕΟΑΧ
Ο ημερήσιος επισκέπτης οφείλει να καταθέσει για λόγους ασφαλείας και μόνο τα προσωπικά του στοιχεία στην πύλη του Στρδου. Δηλαδή σε περίπτωση ανάγκης να γνωρίζουν πως το Κ.Ε.Ο.Α.Χ βρίσκεται εκεί να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια. (όπως πολλές φορές έχει γίνει στο παρελθόν). Ο επισκέπτης, στην περίπτωση που επιθυμεί να αναχωρήσει χρησιμοποιώντας τον οδικό χωμάτινο άξονα διαμέσου του Στρδου κατά τις απογευματινές – βραδινές ώρες, οφείλει να το έχει κάνει πριν τη δύση του ηλίου, για λόγους ασφαλείας, καθόσον την νύχτα ενεργοποιούνται περισσότερα μέτρα ασφαλείας.
Εφόσον έχει την έγκριση για διανυκτέρευση, οφείλει να παραδώσει τους χώρους, στην κατάσταση που τους παρέλαβε από πλευράς λειτουργικότητας και καθαριότητας. Δεν επιτρέπεται η επίσκεψη σε χώρους του Στρδου, πλην του Καταφυγίου της Λέσχης Αξκών και των αναβατήρων (lifts). Οι επισκέπτες οφείλουν να ενημερώνουν τον Αρχηγό της ομάδας τους και την Διοίκηση του Κέντρου για οποιαδήποτε ξεχωριστή κίνηση ή ενέργεια εκτός ομάδος. Τις νυκτερινές ώρες δεν ενδείκνυται η απομάκρυνση από το καταφύγιο και σε κάθε περίπτωση γίνεται με την αποκλειστική ευθύνη του επισκέπτη και της ομάδας του.
Διέλευση από την Κεντρική πύλη του Στρδου:
Καθημερινά, από τις 07:00 πμ έως και τις 20:00 μμ
Η πρόσβαση – επίσκεψη στην Λέσχη Αξκών του Κέντρου
Απρίλιο – Δεκέμβριο (Σάββατο Κυριακή)
Ιανουάριο- Μάρτιο (Κυριακή)
Το ΚΕΟΑΧ λειτουργούσε από το χειμώνα του 1950 – 1951 στο Σέλι του Βερμίου μέχρι και το 1960 με τον τίτλο Κέντρο Εκπαίδευσης Χιονοδρόμων (ΚΕΧ). Το 1960 εγκαταστάθηκε στο σημερινό στρατόπεδο το οποίο ονομάστηκε Στρδο «Τχη(ΠΒ) Παπαρρόδου Ιωάννη». Η ονομασία αυτή αποτελεί ελάχιστη ένδειξη τιμής προς τον ανδρείο ιδρυτή του 1ου Τάγματος Χιονοδρόμων, ο οποίος κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του (1940 – 1941), έπεσε ηρωικά μαχόμενος την 15 Απριλίου 1941, ως Δκτης Μοίρας Πυροβολικού στα υψώματα Δισπηλιού, νότια της λίμνης Καστοριάς, κατά τον επιβραδυντικό αγώνα στη Γερμανική προέλαση και χωρίς να υποχωρήσει παρά τη σχετική διαταγή».
kosmoslarissa.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου